Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego),...
fot. ryzhkov86/123rf

Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników

FAKT/MIT: Nie powinno łączyć się ogórków z pomidorami

Pomidor jest źródłem witaminy C (kwasu askorbinowego), natomiast ogórek posiada askorbinazę, czyli substancję dezaktywującą działanie kwasu askorbinowego.

Rzeczywiście spożywanie samych ogórków i pomidorów w sałatce może pozbawić ją większości witaminy C.

Warto natomiast pamiętać, że wiele warzyw i owoców zawiera znaczne ilości tej witaminy, dlatego zbilansowana dieta w pełni pokryje zapotrzebowanie na kwas askorbinowy, nawet w przypadku łączenia ogórków z pomidorami.

Zobacz również

Zdjęcia kibiców z meczu Zagłębie Sosnowiec - Wisła Kraków

Zdjęcia kibiców z meczu Zagłębie Sosnowiec - Wisła Kraków

Majowy weekend z historią i tradycją w zabytkowej zagrodzie w Bodzentynie (ZDJĘCIA)

Majowy weekend z historią i tradycją w zabytkowej zagrodzie w Bodzentynie (ZDJĘCIA)

Polecamy

Poznaliśmy nową przewodnicząca sejmiku województwa wielkopolskiego

Poznaliśmy nową przewodnicząca sejmiku województwa wielkopolskiego

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Na jakich zasadach i kto może skorzystać z wczasów pod gruszą?

Srebrny medal Polek na MŚ na Bahamach. "Wyszło idealnie!"

GORĄCY TEMAT
Srebrny medal Polek na MŚ na Bahamach. "Wyszło idealnie!"