Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

Międzynarodowy Dzień Motocyklistki. Fanki dwóch kółek świętowały swój dzień [ZDJĘCIA]

Międzynarodowy Dzień Motocyklistki. Fanki dwóch kółek świętowały swój dzień [ZDJĘCIA]

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

David Jablonsky nie pomoże Cracovii

Polecamy

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Świątek i Sabalenka o krok od wyjątkowego rekordu

Świątek i Sabalenka o krok od wyjątkowego rekordu

Wielkopolskie lasy zostaną zamknięte! Jaki jest tego powód? Zagrożenie dla ludzi

Wielkopolskie lasy zostaną zamknięte! Jaki jest tego powód? Zagrożenie dla ludzi