MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Poważny wypadek! W zderzeniu motocykla ze skuterem jedna osoba w ciężkim stanie

NOWE
Poważny wypadek! W zderzeniu motocykla ze skuterem jedna osoba w ciężkim stanie

Ranking Szkół Wyższych 2024. Jakie miejsca zajęły opolskie uczelnie?

Ranking Szkół Wyższych 2024. Jakie miejsca zajęły opolskie uczelnie?

Polecamy

Groził nożem pasażerowi tramwaju w Poznaniu. Interweniowała policja

Groził nożem pasażerowi tramwaju w Poznaniu. Interweniowała policja

Ulubione kolczyki brzydko poszarzały? Znam sposób na to, jak wyczyścić srebro!

Ulubione kolczyki brzydko poszarzały? Znam sposób na to, jak wyczyścić srebro!

Harry Potter wraca do kin! Kiedy odbędą się seanse?

Harry Potter wraca do kin! Kiedy odbędą się seanse?