MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kołacz, zwany także kołoczem, to prostokątny drożdżowy...
fot. Wikipedia

Poznaniacy mają rogale świętomarcińskie, a czym zajadają się w innych miastach?

Kołacza – Śląsk

Kołacz, zwany także kołoczem, to prostokątny drożdżowy placek o charakterystycznym maślanym zapachu. Podawany jest z posypką lub słodkim nadzieniem. Na pewno wypiekano go już na początku XVIII wieku, a być może jeszcze wcześniej. Niegdyś kołacz był przygotowywany na najważniejsze okazje, stąd też zajmuje szczególne miejsce w śląskiej kulturze.

Zobacz również

Gratka dla automaniaków. Zlot zabytkowych pojazdów w Boguchwale [ZDJĘCIA]

Gratka dla automaniaków. Zlot zabytkowych pojazdów w Boguchwale [ZDJĘCIA]

Przedstawiciele środowiska medycznego na Jasnej Górze. Już po raz setny

Przedstawiciele środowiska medycznego na Jasnej Górze. Już po raz setny

Polecamy

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Na autostradzie A2 niedaleko Konina zapalił się samochód

Gałąź spadła na dzieci. Dziewczynka została zabrana do szpitala

Gałąź spadła na dzieci. Dziewczynka została zabrana do szpitala