5 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego
Domowe trufle piernikowe
Składniki: 150 ml śmietanki 42%, 200 g czekolady gorzkiej, 50 g orzechów włoskich łuskanych, płaska łyżka przyprawy piernikowej, 50 ml rumu, skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy, kakao, wiórki kokosowe, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodajemy szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Następnie dodajemy także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formujemy w kulki, a następnie obtaczamy w kakao lub w wiórkach kokosowych.