Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieczone kokardki z makiem i bakaliami...

Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego

Pieczone kokardki z makiem i bakaliami
Składniki: 400 g makaronu typu kokardki, 50 g suchego maku, 50 g masła, 100 g miodu, 100 g ulubionych orzechów i bakalii, 200 g cukru, 5 żółtek, 20 g rumu skórka otarta z pomarańczy, skórka otarta z cytryny.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum i polewamy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.

Zobacz również

Wybuch gazu w Częstochowie w  kanalizacji burzowej

Wybuch gazu w Częstochowie w kanalizacji burzowej

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Wisła jedzie po marzenia na Stadion Narodowy i promuje to specjalnym filmem

Polecamy

Niejednakowe dla wszystkich szanse na maturze? Niektórzy będą mieli łatwiej

Niejednakowe dla wszystkich szanse na maturze? Niektórzy będą mieli łatwiej

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Wyłudzała pieniądze pod pozorem zbiórek na chore zwierzęta. Są zarzuty dla 36-latki

Wyłudzała pieniądze pod pozorem zbiórek na chore zwierzęta. Są zarzuty dla 36-latki