4 z 8
Poprzednie
Następne
Przepisy na desery na Boże Narodzenie. Świąteczne wypieki - nie trać głowy i spróbuj czegoś nowego
Pieczone kokardki z makiem i bakaliami
Składniki: 400 g makaronu typu kokardki, 50 g suchego maku, 50 g masła, 100 g miodu, 100 g ulubionych orzechów i bakalii, 200 g cukru, 5 żółtek, 20 g rumu skórka otarta z pomarańczy, skórka otarta z cytryny.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta i jeszcze gorący mieszamy z masłem, miodem, bakaliami oraz skórkami z cytrusów. Następnie przekładamy wszystko do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przy pomocy miksera ubijamy żółtka z cukrem aż powstanie kogel mogel, dodajemy do niego rum i polewamy makaron. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż góra się zrumieni.