6 z 11
Poprzednie
Następne
Przepisy na Dzień Babci i Dziadka: Desery, torty, babeczki. Przygotuj dla swoich dziadków słodki prezent
Babeczki czekoladowe
Składniki: 165 g czekolady 60 proc., 165 g masła czy margaryny (np. Kasia), 3 jajka, pół szklanki mleka, 65 g cukru, 65 g mąki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy tłuszcz z gorzką czekoladą. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy mleko. Miksujemy jajka z żółtkami. Do zmiksowanych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Dodajemy mąkę i cukier. Mieszamy na jednolitą masę. Rozlewamy masę do porcelanowych foremek i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 8 minut. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne.