MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
5. Zostaw śmieciowe żarcie, odżywiaj się zdrowo...
fot. 123rf

Ranking sposobów, jak przeżyć i nie zwariować w izolacji podczas epidemii koronawirusa

5. Zostaw śmieciowe żarcie, odżywiaj się zdrowo

Kolejnym działaniem, które jesteśmy w stanie kontrolować w czasie epidemii i zamknięcia w czterech ścianach jest nasza dieta. Ponieważ wyjścia do sklepów są teraz survivalowym przeżyciem, należy je ograniczyć. I dlatego jadłospis należy przygotować z należytą uwagą i nie zasilać ciała śmieciowym jedzeniem.

Zamieńmy się teraz w dietetyków. Nasze posiłki muszą zawierać kilka podstawowych składników: wodę, białka, tłuszcze, węglowodany, a także witaminy i składniki mineralne. Podstawą zdrowego odżywiania jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Węglowodany, tłuszcze i białka powinny dostarczać odpowiednio 55-60, 25-30 i 10-14 procent wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. Zaleca się także picie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3-3,5 litra. Nie jesteście dobrzy w procentach? Podejdźmy do sprawy rozsądnie. Postawmy na warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał, ryby, niewielkie ilości mięsa. Pijmy zieloną herbatę, wodę. Ograniczajmy mocną kawę i herbatę. Generalnie w tej izolacji śmiało możemy jeść mniej, a już na pewno unikać przetworzonych słodyczy, alkoholu, chipsów. Takim asortymentem odporności nie zbudujemy.

Osobiście o tej porze roku, a teraz szczególnie polecam hodowanie rzeżuchy. Ta niepozorna roślinka daje się posiać na kawałku chustki higienicznej, regularnie podlewana rośnie 7-10 dni i daje nam całą masę witamin i mikroelementów. Zawiera sporo witaminy C, która nadaje jej właściwości wspomagających pracę układu krwionośnego. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy A i witamin z grupy B, ma też kwas foliowy, wapń, cynk, fosfor, siarka, żelazo, chromi potas. Osoby, które są narażone na zachorowanie na raka płuc, powinny spożywać więcej rzeżuchy. Zawarte w niej izotiocyjaniany zapobiegają tej niebezpiecznej chorobie. Witamina K i C to nie wszystko. Spożywanie rzeżuchy pozwoli nam przyswoić także witaminę PP. Takie zdrowe odżywianie pomoże ci pomóc w walce z chorobą, jeśli cię dopadnie.

Zobacz również

Niemieckie media doceniły dobrą postawę BVB. Jednak Real znów był niezawodny

Niemieckie media doceniły dobrą postawę BVB. Jednak Real znów był niezawodny

W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

HIT DNIA
W życiu nie zawsze było mu do śmiechu. Niemal stracił własną rodzinę

Polecamy

Uratowany topiący się mężczyzna na plaży w Sztutowie!

Uratowany topiący się mężczyzna na plaży w Sztutowie!

Jechał 149 km/h w terenie zabudowanym! 23-latek z Kwidzyna stracił prawo jazdy

Jechał 149 km/h w terenie zabudowanym! 23-latek z Kwidzyna stracił prawo jazdy

Wraca tramwaj wodny. Teraz popłyniemy z Mierzei Wiślanej

Wraca tramwaj wodny. Teraz popłyniemy z Mierzei Wiślanej