2 z 6
Poprzednie
Następne
Święta w cieniu inflacji. Choć mięso i wędliny drożeją, Polacy i tak kupią je na Boże Narodzenie. Jak wygląda proces wędzenia?
Sposób wędzenia ma znaczenie
O tym, jak smakują wędliny, decydują jakość mięsa oraz proces wędzenia. Potrzeba czasu, cierpliwości i odpowiednich kroków. W trakcie dochodzi do osuszenia i owędzenia, co przedłuża przydatność do spożycia danego wyrobu. Regionalne masarnie coraz częściej stawiają na tradycyjne przepisy. - Gdy wcześniej przygotowane wędliny trafiają do wędzarni, najpierw pilnujemy, by zostały dobrze osuszone, dopiero wtedy przystępujemy do wędzenia w gorącym dymie. Długość wędzenia jest zależna od wielu czynników: od ilości wędlin na wózku, od temperatury wewnątrz wędzarni, od wielkości i rodzaju wędliny – mówi nam Mariusz Jeziorny, właściciel „Tradycyjnych Wędlin” z Kraszewic.