Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
O ile kiełbasa kupiona u lokalnego rolnika daje nam...
fot. "Tradycyjne Wędliny" Mariusz Jeziorny

Święta w cieniu inflacji. Choć mięso i wędliny drożeją, Polacy i tak kupią je na Boże Narodzenie. Jak wygląda proces wędzenia?

Przepis na domową wędzoną kiełbasę

O ile kiełbasa kupiona u lokalnego rolnika daje nam gwarancję jakości i świeżości produktu, o tyle można się też pokusić o jej samodzielne przygotowanie. Wszystko zależy od tego, czy posiadamy małą wędzarnię, czy większy punkt usytuowany np. w ogrodzie. Bazą mięsną może być np. karkówka i słonina. Zmielone mięso łączymy z przyprawami, peklosolą i chłodzimy przez dobę. Po tym czasie dodajemy szklankę wody i kleimy masę. Nadziewamy nią jelita. Można do tego użyć odpowiedniego sprzętu lub nakładki na maszynkę do mielenia.

Pierwszym etapem jest osuszanie. Gotowe kiełbasy powinny odczekać w temperaturze 30 stopni minimum 1,5 h. Dopiero potem podnosi się temperaturę komory do 75 stopni. Wędzenie trwa kilka godzin. Na sam koniec jeszcze zwiększa się ciepło do 90 stopni i trzyma mięso przez kolejne pół godziny. O tym, że nasze wyroby są gotowe, świadczy brązowy kolor i temperatura w środku (ok. 70 stopni).

Zobacz również

Skrót meczu Radomiak - Ruch. "Niebiescy" wygrali trzecie spotkanie z rzędu!

Skrót meczu Radomiak - Ruch. "Niebiescy" wygrali trzecie spotkanie z rzędu!

Bieg Kobiet - Zawsze Pier(W)si w Częstochowie. Wirtualny bieg w realu!

Bieg Kobiet - Zawsze Pier(W)si w Częstochowie. Wirtualny bieg w realu!

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Jeszcze więcej pieniędzy na pogrzeby. Będzie można dostać aż 9 tys. zł

Jeszcze więcej pieniędzy na pogrzeby. Będzie można dostać aż 9 tys. zł

Groził nożem partnerce. 19-latek został zatrzymany

Groził nożem partnerce. 19-latek został zatrzymany