![2 polędwice wieprzowe, 30 dag wędzonego boczku parzonego, 5...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a1/fc/6630935cddd84_o_large.jpg)
Szaszłyki na grilla. Oto najsmaczniejsze przepisy na grillowane szaszłyki. Takich jeszcze nie jadłeś! [06.06.2024]
Szaszłyk wieprzowy grillowany
2 polędwice wieprzowe, 30 dag wędzonego boczku parzonego, 5 średnich cebul
Sposób przygotowania
Autorka polędwice pokroiła w plastry ok cm grube. Oprószyła solą, pieprzem, słodką papryką, mielonym kminkiem, majerankiem, granulowanym czosnkiem. Polała ok 3 łyżkami oleju - dokładnie wymieszała, włożyła w woreczek foliowy - schowała na noc do lodówki. Dnia następnego na patyczki szaszłykowe nadziewałam na przemian mięso, boczek pokrojony w cieńkie plastry mniej więcej wielkości plastrów mięsa, cebulę pokrojoną w krążki wcześniej oprószoną solą.
Gotowe szaszłyki umieściła na rozgrzanym ruszcie. Grillowała aż się delikatnie zarumieniły z każdej strony. Następnie grill nakryła pokrywą i grillowałam ok 30 minut szaszłyki pod przykryciem - przewracając od czasu do czasu z jednej strony na drugą. Po 30 - u minutach zdjęłam pokrywę i grillowałam często przewracając aż mięso się ładnie przyrumieniło i nie było surowe
Z tej porcji składników wyszły 4 szaszłyki