MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso...
fot. Pixabay

Unikaj takiego jedzenia. Jest wyjątkowo rakotwórcze! Te produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór

Przetworzone mięso i wędliny

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.

Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.

Kolejne rakotwórcze produkty --->

Zobacz również

Coraz bliżej połączenia Podłęże-Piekiełko. Prace w górskim terenie to spore wyzwanie

NOWE
Coraz bliżej połączenia Podłęże-Piekiełko. Prace w górskim terenie to spore wyzwanie

Amfetamina i marihuana w mieszkaniu 37-latka? Może mu grozić 10 lat za kratami

Amfetamina i marihuana w mieszkaniu 37-latka? Może mu grozić 10 lat za kratami

Polecamy

Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

PILNE
Wycofany ważny lek na cukrzycę. „Nie spełnia wymagań jakościowych”

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Fury nie spojrzał Usykowi w oczy w bitwie poglądów. Już jutro walka stulecia

Fury nie spojrzał Usykowi w oczy w bitwie poglądów. Już jutro walka stulecia