Zdrowe i smaczne potrawy wegetariańskie. Zobacz przepisy!
Foccacia
350 g mąki pszennej typu 00, 10 g drożdży świeżych (3 g drożdży instant), pół łyżeczki łamanego pieprzu, 225 g ciepłej wody, 50 ml oliwy z oliwek; dżem: 50 g oliwek, 500 g pomidorów, 100 ml oliwy z oliwek, 100 g cebuli, cukier i sól
W robocie kuchennym wymieszać wszystkie składniki. Do drugiej miski wlać łyżkę oliwy i przełożyć do niej ciasto, przykryć mokrą ściereczką i odłożyć na 2 godziny. Po tym czasie wyłożyć na blaszkę, opuszki palców wcisnąć w ciasto, tak by powstały małe wgłębienia. Posypać rozmarynem i solą morską i odstawić na 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 220 st. C. Pomidory naciąć w krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w grubą kostkę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pomidory, cukier i sól. Dusić 20 minut. Doprawić. Odstawić do ostygnięcia. Upieczoną foccacię pokroić na 4 części i przekroić wzdłuż. Smarować dżemem z pomidorów, położyć plasterek sera i ulubione dodatki. (www.msm-monki.pl)