W skrócie:
Obiad z kurczaka, którym możesz zaskoczyć gości. Pomysł na popisowe danie
Szukasz pomysłu na obiad, którym mile zaskoczysz swoich gości? Przygotuj popisowe kotlety de volaille. To pyszne drobiowe roladki z masełkiem i pietruszką w środku. Podpowiadam jak je zwinąć i usmażyć, by się nie rozpadły, zachowały wyjątkową soczystość, a po rozkrojeniu pięknie wypłynęło z nich rozpuszczone masełko. Bardzo istotne jest zwinięcie roladek w folię spożywczą i zostawienie w lodówce na około godzinę. Dzięki temu mięso bardziej się złączy.
Ciekawostką jest, że mimo francuskiej nazwy kotletów oznaczającej „z drobiu” powszechnie uważa się, że danie pochodzi z Ukrainy, stąd częsta nazwa kotlety po kijowsku. Metoda panierowania w jajku i bułce tartej została jednak dopracowana przez francuskich kucharzy. W Polsce danie to często serwowane jest w restauracjach i na weselach jako „devolay” lub „dewolaj”.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne koltety de volaille z masłem i pietruszką.
Przepis na kotlety de volaille
czas przygotowania: 1,5 godziny + mrożenie masła
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni
Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 120 g miękkiego masła,
- natka pietruszki,
- 2 jajka,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 6 łyżek bułki tartej,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Jak zrobić dewolaje? Przygotowanie kotletów de volaille krok po kroku
- Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
- Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki.
- Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa.
- Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu.
- Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę.
- Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
- Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
- Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce.
- Rozgrzej sporą ilość oleju — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by olej nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika.
- Smaż roladki przez około 15 minut — jeśli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę.
- Gotowe roladki wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj ciepłe. Smacznego!
Czytaj także: Rewelacyjne sznycle z indyka — są delikatne, soczyste i mają chrupiącą panierkę. Wypróbuj przepis na najlepsze smażone kotlety
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?