Co potrzebujesz by upiec amerykańskie ciasteczka z czekoladą?
Składniki:
- 300 g mąki
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru brązowego
- pół szklanki cukru białego
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 330 g czekoladowych kropel
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą - sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę razem z sodą i solą. W wielkiej misce mieszamy ciepłe miękkie masło i cukry - brązowy i biały. Dodajemy cukier wanilinowy, jajko, żółtka i mieszamy by wszystkie składniki się połączyły. Dodajemy mąkę i znów mieszamy, najlepiej drewniana łyżką czy ręką. Na końcu dodajemy dodajemy czekoladę. Formujemy niewielkie kulki z ciasta. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak by między ciasteczkami było po 7-8 cm. Lekko przyciskamy do blachy, ale uważajmy, bo podczas pieczenia i tak dobrze się rozpłyną. Pieczemy 15-17 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni. Następnie należy wyjąć blachę i pozostawić na 10 minut by ciastka trochę wystygły. Po upływie czasu można je przełożyć na ruszt do całkowitego ostygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?