Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bakłażany z farszem grzybowym

Waldemar Kurowski

Grzyby starannie czyszczę, myję pod bieżącą wodą i kroję na plasterki. Paprykę myję, usuwam z niej gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Bakłażany myję, odcinam końce i przekrawam wzdłuż. Miąższ wydrążam i kroję go w kostkę.

Cebulę i czosnek obieram, płuczę, drobno siekam i smażę na oleju. Dodaję grzyby, miąższ z bakłażanów oraz paprykę i smaż, często mieszając, aż grzyby będą miękkie. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję na kawałki i dodaj do grzybów. Dorzucam pokruszony ser, przyprawiam do smaku solą i pieprzem, dobrze mieszam. Tak przygotowanym farszem wypełniam połówki bakłażanów. Wkładam je do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i zapiekam w piekarniku nagrzanym do temperatury ok.200 stopni C. przez 25 minut. Przed podaniem posypuję drobno posiekanym koperkiem.

Składniki na 4 osoby:

  • 40 dag podgrzybków (czarne łebki)
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • 20 dag sera typu feta
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski