Biała kiełbasa w wytrawnym winie

Anastazja BezdusznaZaktualizowano 
123rf
Tradycyjnie białą kiełbasę podawano podczas śniadania wielkanocnego. Pierwotnie serwowano ją z wody lub pieczoną z dodatkami pokrojonej w piórka cebuli.

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka czarnych oliwek,
  • 1 łyżka drobno pokrojonego rozmarynu,
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
Białe kiełbaski dokładnie rumienimy na rozgrzanej oliwie. Po czym zalewamy czerwonym winem i dodajemy rozmaryn i miód. Całość podgrzewamy na małym ogniu bez przykrywki, aż wino wyparuje, a sos stanie się zawiesisty, a kiełbaski nabiorą brązowego koloru. Do kiełbasek dodajemy oliwki. Wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy udekorowane gałązką rozmarynu.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3