Niektórzy mówią o kuchni kresowej, że gdy wstając rano, czujesz dochodzący z kuchni zapach skwierczących skwarków, wiadomo, że będzie coś na ciepło. Dzień zaczyna się więc obiadem, potem na obiad jest obiad, a na kolację... też obiad. Może nie są to potrawy dietetyczne dla odchudzających się, ale za to ich smak, zapach i wygląd rekompensuje te parę deko więcej.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Od dwudziestolecia międzywojennego przyjął się dzisiejszy sposób pojmowania Kresów, które obejmowały zróżnicowany etnicznie obszar województw: wileńskiego, poleskiego, wołyńskiego, tarnopolskiego, stanisławowskiego, nowogródzkiego i białostockiego. Ta duża różnorodność etniczna ma swoje odbicie w kuchni kresowej. Smacznie pachnie przeróżnymi ziołami, jest wysokokaloryczna, pyszna, a przede wszystkim przywołująca, zwłaszcza u osób pochodzących z tamtych stron, klimat ciepła rodzinnego domu.
W każdym razie kuchnia kresowa w dawnych czasach, a i dzisiaj słynie z obfitości tłustego jadła i napojów, znakomitych destylatów i nalewek. Szczególnie pomocne oprócz napojów procentowych w procesie trawienia okazują się zioła: majeranek, kolendra, szałwia, lubczyk, cząber, kminek czy mięta. Bardzo duże znaczenie w kuchni kresowej ma po dzień dzisiejszy: cebula, pietruszka, koper, czosnek i chrzan.
Solianka
Składniki dla 4 osób:
- 1,5 litra wywaru mięsnego
- 300 g wołowiny bez kości
- 150 g kwaszonych ogórków
- 100 g szynki
- 200 g cebuli
- 50 g kaparów
- 50 g oliwek zielonych
- 100 g selera i pietruszki
- 1250 g śmietany masło
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso ugotować w wywarze do miękkości. Wyjąć i pokroić na kawałki. Wywar przecedzić, zdjąć tłuszcz. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na maśle z dodatkiem przecieru pomidorowego. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w paseczki i dodać do przesmażonej cebuli. Szynkę pokroić w cienkie paski. Do wrzącego wywaru włożyć cebulę, ogórki, przyprawy, pokrojone mięso, kapary i część oliwek. Gotować ok. 10 minut. Po ugotowaniu dodać pozostałe oliwki i podprawić śmietaną. Porcjując, dodać do talerzy świeżo pokrojoną zieleninę oraz plasterek cytryny.
Kibiny z sosem grzybowym i ogórkiem kiszonym
Składniki dla 4 osób:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2 jajka
- 125 g śmietany
- 500 g wieprzowiny np. łopatki bez kości
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1/2 główki czosnku
- sól, pieprz
- jajko do smarowania
Przygotowanie:
Masło z mąką posiekać w drobne grudki. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto (długo nie mieszać). Uformować gruby wałek i włożyć ciasto do lodówki. Przygotować farsz: mięso posiekać w drobną kosteczkę, dodać drobno posiekaną cebulę, sól, dużo czarnego pieprzu (najlepiej jak będzie świeżo mielony). Dolać wodę lub rosół i dobrze wymieszać. Po 2-3 godzinach (albo i całej nocy) wyjąć ciasto, odkrajać plastry, wałkować w krążki, nakładać farsz i formować pierożki sznureczkiem do góry. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 175-180 stopni około 20-25 minut. Podawać z sosem grzybowym.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Golasy kresowe z mięsem
Składniki dla 4 osób:
- 600 g karkówki bez kości
- sól, pieprz, majeranek, czosnek
- 20 g suszonych borowików
- 100 ml śmietany
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g twarogu półtłustego
- 150 g ziemniaków
- 1 jajko
- zielona pietruszka, lubczyk, szczypiorek
Przygotowanie:
Karkówkę przyprawić i pozostawić na parę godzin. Najlepiej na noc. Następnie upiec. Do sosu dodać namoczone wcześniej grzyby. Na koniec dodać śmietanę. Doprawić.
Golasy: kaszę i ziemniaki ugotować. Ziemniaki obrać, schłodzić. Przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z serem. Dodać jajka i zieleninę. Dokładnie wyrobić. Przyprawić i formować wałki. Z wałka formować kawałki w kształcie pasztecika. Golasy piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni C przez 15 minut. Podawać z sałatką z ogórka kiszonego lub surówkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?