Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Błyskawiczna surówka z czerwonej kapusty

Kamilla Placko-Wozińska
Kamilla Placko-Wozińska
Prosta, szybka i dobra. Błyskawiczną surówkę z czerwonej kapusty zrobiłam, bo... zapomniałam o jarzynach na obiad, a w lodówce miałam słoik czerwonej kapusty. Zrobiłam z połowy słoika i... musiałam dorobić z drugiej.

Składniki:

  • słoik (525 g) ciętej czerwonej kapusty
  • 1 duża lub dwie małe cebulki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

Drobno kroimy obrane jabłko i cebulkę. Kapustę wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, oliwę, pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, żeby się ,,przegryzła". Chciałam dodać soku z cytryny, ale kapusta ze słoika jest wystarczająco kwaśna. Jeśli użyjemy świeżej - sparzmy ja wrzątkiem po pokrojeniu i użyjmy cytryny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski