Polędwiczki starannie oczyszczam ze zbędnego tłuszczu, ścięgien i błon. Myję i wykrawam kawałki długości 5 cm, szerokości i grubości 1 cm. Pokrojone kawałki oprószam solą, pieprzem, mąką i smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc. Obsmażone mięso przekładam do rondla, zlewam pozostały tłuszcz ze smażenia, podlewam wodą i duszę do miękkości, odparowując sos.
Następnie przyrządzam sos. Obraną, umytą i drobno pokrojoną cebulę zasmażam na tłuszczu, dodaję paprykę, mąkę i pieprz, lekko zrumieniam i zasmażkę rozprowadzam koncentratem pomidorowym oraz śmietanką, solę do smaku. Następnie łączę z mięsem, dodaję pokrojone w plastry pieczarki i ostrożnie podduszam, aby się nie przypaliło.
Podaję z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub makaronem.
Składniki
- 55 dag polędwicy wieprzowej
- 7 dag smalcu
- mąka
- sól
- pieprz
Sos
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 0,1 dag papryki mielonej
- 5 dag koncentratu pomidorowego
- 3 dag mąki pszennej
- 10 dag śmietanki 18 proc.
- sól i pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?