Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Boeuf Strogonow z polędwicy

Waldemar Kurowski
Paweł Miecznik
Boeuf Strogonow z polędwicy podaję zwykle z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub makaronem.

Polędwiczki starannie oczyszczam ze zbędnego tłuszczu, ścięgien i błon. Myję i wykrawam kawałki długości 5 cm, szerokości i grubości 1 cm. Pokrojone kawałki oprószam solą, pieprzem, mąką i smażę na silnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc. Obsmażone mięso przekładam do rondla, zlewam pozostały tłuszcz ze smażenia, podlewam wodą i duszę do miękkości, odparowując sos.

Następnie przyrządzam sos. Obraną, umytą i drobno pokrojoną cebulę zasmażam na tłuszczu, dodaję paprykę, mąkę i pieprz, lekko zrumieniam i zasmażkę rozprowadzam koncentratem pomidorowym oraz śmietanką, solę do smaku. Następnie łączę z mięsem, dodaję pokrojone w plastry pieczarki i ostrożnie podduszam, aby się nie przypaliło.
Podaję z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub makaronem.

Składniki

  • 55 dag polędwicy wieprzowej
  • 7 dag smalcu
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 0,1 dag papryki mielonej
  • 5 dag koncentratu pomidorowego
  • 3 dag mąki pszennej
  • 10 dag śmietanki 18 proc.
  • sól i pieprz do smaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski