Bon żywnościowy na ratunek polskiej gastronomii. Dla kogo? Kto i kiedy będzie mógł go wykorzystać? Czy bon wejdzie w życie? ZASADY
O tym, że branża gastronomiczna najdotkliwiej odczuwa skutki walki z koronawirusem widać na każdym kroku. Wiele restauracji i pubów praktycznie w każdym mieście w Polsce przestało działać. Reszta prowadzi działalność w ograniczony sposób. Sprzedaż dań tylko na wynos, brak możliwości spożywania w restauracjach boleśnie odbija się na kieszeniach restauratorów. Czy sytuację zmieni bon żywnościowy?
Jak ustalili reporterzy RMF FM rząd myśli o wprowadzeniu tak zwanego bonu żywnościowego, który miałby pomóc branży gastronomicznej.
Innym pomysłem jest wprowadzania obniżonego VAT-u dla tego sektora działalności gospodarczej. Ministerstwo rozwoju ma między innymi o tym rozmawiać z przedstawicielami branży gastronomicznej.
Bon żywnościowy miałby stanowić zachętę do częstszego korzystania z restauracji - na razie do zamawiania potraw na wynos i z dostawą.
Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE