Browar z Grodziska Wielkopolskiego warzy nie tylko piwo grodziskie – jedyny polski styl piwa. Wychodzi także naprzeciw potrzebom współczesnych miłośników piwa i oferuje takie warianty, jak Grodziska White IPA z zieloną herbatą czy Grodziska APA – polską wizję American Pale Ale. Nie brakuje także propozycji bezalkoholowych, jak cieszące się popularnością Bezalkoholowe Mango Ale. Podobnie jak kultowe Grodziskie, nowofalowe odmiany piwa także warzone są z użyciem oryginalnych grodziskich drożdży – nieszablonowe dodatki splecione są więc z tradycyjnymi składnikami.
Nie tylko receptura
– Jako browar udostępniamy swoje know-how, co nie jest powszechną praktyką w tej branży – opowiada Krzysztof Panek, prezes Browaru Grodzisk. – Zależy nam jednak na tym, by smakiem piwa grodziskiego mogło cieszyć się jak największe grono odbiorców. Wiemy, jak bardzo jest wyjątkowe i z jaką tradycją się wiąże. Chcemy podtrzymać to dziedzictwo piwowarskie, by smak ten przetrwał kolejne pokolenia i mógł być warzony nie tylko u źródła stylu.
Popularyzacja piwa grodziskiego nie opiera się jednak tylko na samym udostępnieniu receptury przez Browar – przedsiębiorstwo wywalczyło także… unieważnienie rejestracji znaku towarowego piwo grodziskie. Dzięki temu nazwą tą może posługiwać się każdy browar, który warzy piwo w tym stylu.
Co ciekawe, Browar Grodzisk zadbał także o ułatwienie dostępu do składników kultowego trunku. Za pośrednictwem White Labs będzie można zakupić oryginalne drożdże grodziskie. Inny specyficzny składnik piwa, dymiony słód pszeniczny, będzie możliwy do nabycia w czeskiej słodowni Bruntal, która dotychczas produkowała go tylko dla grodziskiego Browaru. Oryginalnie do warzenia piwa grodziskiego był wykorzystywany także chmiel Tomyski pochodzący z okolic Nowego Tomyśla – ta odmiana chmielu przez lata była niedostępna na rynku, jednak dzięki owocnej współpracy Browaru z plantatorem Pawłem Piłatem z Polish Hops, ponownie jest w sprzedaży.
Legenda Browaru we współczesnym wydaniu
Korzenie piwa grodziskiego według tradycji sięgają już 1301 roku. Co ciekawe, w czasach późnego średniowiecza zasady warzenia napoju były dostępne tylko nielicznym, a ich złamanie groziło surowymi karami. W Grodzisku Wielkopolskim, niegdyś polskiej stolicy piwa, funkcjonowały najlepsze szkoły piwowarstwa, w których wykładali wybitni specjaliści, a sam trunek upowszechnił się i zyskał renomę. Prawdziwy rozkwit jego popularności przypadł natomiast na okres międzywojenny.
Browar Grodzisk sięga do swoich historycznych korzeni również obecnie. Piwowarzy z Grodziska Wielkopolskiego kultywują dawne tradycje – jeżdżą po świecie (odwiedzili już m.in. USA, Brazylię, Wielką Brytanię, Niemcy i Danię) i uczą innych. Prowadzą warsztaty z warzenia piwa grodziskiego, odwiedzają inne browary i pomagają w procesie wyrabiania tego trunku.
Unikalna kompozycja składników
Co sprawia, że piwo grodziskie jest wyjątkowe? Przede wszystkim jego charakterystyczny smak z nutami dymionego słodu i przyjemną goryczką. Oprócz tego – wysokie wysycenie naturalnym CO2, dzięki powtórnej fermentacji piwa w butelce, a także jego perlistość. Sama tradycyjna receptura opiera się natomiast na kilku istotnych elementach:
- woda grodziska, która idealnie wydobywa goryczkę w piwie i wpływa na pełnię jego smaku;
- chmiel Tomyski – historyczna odmiana polskiego chmielu,
- grodziskie drożdże, czyli sekretny składnik – szczep drożdży górnej fermentacji;
- słód pszeniczny dymiony – specjalnie przygotowany słód pszeniczny, ułożony na siatkach i powoli suszony dymem drewna dębowego.
Kolejne cele, ambicje i plany na przyszłość
Działania Browaru Grodzisk przynoszą efekty – w tym roku piwo grodziskie otrzymało oddzielną kategorię na prestiżowym i największym w Europie konkursie piwnym European Beer Star. A już pod koniec listopada będą ogłoszone wyniki najnowszej edycji.
– Oryginalne piwo grodziskie warzone tradycyjnie na oryginalnych składnikach jest wyznacznikiem stylu dla innych. Mamy nadzieję, że nasza inicjatywa przyczyni się do rozwoju piwowarstwa i do zwiększenia dostępności piwa warzonego w stylu grodziskim na całym świecie – podsumowuje Krzysztof Panek.
Dzięki udostępnieniu tradycyjnej receptury, inne browary zyskują możliwość warzenia piwa grodziskiego według oryginalnej receptury i składników. Nie zmienia to jednak faktu, że Browar Grodzisk nadal będzie zajmował się piwowarstwem u źródła – w miejscu, gdzie styl się narodził.
Więcej informacji na stronie:
https://browargrodzisk.com
Miłośnicy piwa będą mieć okazję degustacji oryginalnego Grodziskiego już 24 i 25 listopada, podczas Targów Piwnych w Poznaniu odbywających się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?