Chaczapuri, czyli gruziński chlebek z serem [PRZEPIS]
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 4 g suszonych drożdży instant,
- 75 ml letniego mleka,
- 75 ml letniej wody,
- 0,5 łyżeczki soli,
- odrobina cukru,
- 0,5 łyżki masła
Do farszu:
- 150 g sera w oryginalnym przepisie dodaje się gruziński ser Suluguni. Ale ze względu na to, że trudno go u nas kupić można go zastąpić innymi ulubionymi serami (pół na pół) - fetą z mozzarellą lub parmezan z twarogiem czy nawet bryndzą z serem żółtym.
- sól,
- pieprz,
- 1,5 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki -przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier - mieszamy. natomiast mleko z wodą i łyżką masła podgrzewamy w rondlu, tak aby wszystko się zmieszało ale było temperaturze pokojowej. Stopniowo wlewamy płyn do suchych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki odstawiamy je w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, przykrywając ściereczką.
Aby przygotować farsz łączymy ze sobą drobno posiekane lub starte sery. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 części. Pierwszą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości około 1 cm. Na środku umieszczamy serowy farsz, zostawiając wolne brzegi. Następnie zawijamy brzegi ku środkowi, sklejamy tak, by powstał rożek. Spłaszczamy ręką, by uzyskać placek.
Na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą kładziemy pierwszy placek i smażymy przez 2 minuty. Po czym przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne dwie minuty. Następnie zdejmujemy i odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Drugą część ciasta traktujemy tak samo:wałkujemy, dodajemy ser, zawijamy i smażymy drugi placek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?