Składniki na rozczyn:
- 10 dkg drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2-3 łyżki ciepłej wody,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki,
- 3/4 litra serwatki lub kwaśnego mleka,
- łyżka soli.
- Do posypania: kminek, sezam lub mak.
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn - wymieszaj drożdże z cukrem i zalej je ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki, aby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę, wlej na nią serwatkę, dodaj rozczyn, sól i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Uformuj dwa bochenki i włóż je do natłuszczonych foremek. Wierzch posyp np. kminkiem i piecz w temp. 190 stopni C przez 50 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?