Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb pszenny (powiat chodzieski)

red
Chleb pszenny (gmina Margonin)
Chleb pszenny (gmina Margonin) archiwum

Składniki na rozczyn:

  • 10 dkg drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2-3 łyżki ciepłej wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 3/4 litra serwatki lub kwaśnego mleka,
  • łyżka soli.
  • Do posypania: kminek, sezam lub mak.

Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn - wymieszaj drożdże z cukrem i zalej je ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki, aby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę, wlej na nią serwatkę, dodaj rozczyn, sól i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Uformuj dwa bochenki i włóż je do natłuszczonych foremek. Wierzch posyp np. kminkiem i piecz w temp. 190 stopni C przez 50 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski