Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chłodnik z botwiny (gmina Oborniki)

red
Chłodnik z botwiny (gmina Oborniki)
Chłodnik z botwiny (gmina Oborniki) archiwum

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny (jeśli mały, to dodatkowo buraczek),
  • 1 pęczek koperku,
  • 1,5 litra kefiru lub jogurtu,
  • 200-250 ml gęstej śmietany,
  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 1 długi zielony ogórek lub 2 zwykłe,
  • sól, cukier, cytryna do smaku.

Sposób przygotowania:
Botwinę wypłukać, buraczka obrać - wszystko pociąć na małe paseczki i gotować w małej ilości wody z odrobiną soli i cukru. Po wyłączeniu dodać cytrynę (lub kwasek cytrynowy) dla uzyskania koloru. Ogórki, jaja i koperek poszatkować, dodać do wystudzonej botwiny. Trzepaczką roztrzepać jogurt lub kefir i śmietanę, dołączyć do pozostałych składników. Pozostawić najlepiej na 2-3 godz., aby poszczególne składniki przeszły swoimi smakami. Najlepiej smakuje w upalny, letni dzień. Podawać mocno schłodzony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski