Składniki na ciasto jagodowe:
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1,5 kostki masła
- łyżeczka cukru pudru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- 3/4 kg przebranych jagód
Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl
Przygotowanie:
Jak przygotować ciasto z jagodami? Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. 2/3 owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, resztą wylepić dno tortownicy i włożyć do lodówki.
Umyte, osuszone jagody wyłożyć na ciasto, oprószyć kakao. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Bezpośrednio na jagody zetrzeć na tarce połowę ciasta z zamrażalnika. Na ciasto wylać masę z białek, a na nie zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?