Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z jagodami. Wykorzystaj sezonowe owoce [PRZEPIS]

ELKA
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami
Póki są, warto z nich korzystać - owoce sezonowe. Spróbujmy upiec ciasto z jagodami.

Składniki na ciasto jagodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1,5 kostki masła
  • łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • 3/4 kg przebranych jagód

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:
Jak przygotować ciasto z jagodami? Mąkę wymieszać z proszkiem, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. 2/3 owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do zamrażalnika, resztą wylepić dno tortownicy i włożyć do lodówki.

Umyte, osuszone jagody wyłożyć na ciasto, oprószyć kakao. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

Bezpośrednio na jagody zetrzeć na tarce połowę ciasta z zamrażalnika. Na ciasto wylać masę z białek, a na nie zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski