Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciepła kuchnia na przekór jesiennym chłodom [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i czosnkiem
Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i czosnkiem 123rf
Niskie temperatury sprzyjają bardzo osłabieniu. Zamiast czekać, aż będzie za późno i szukać ratunku w aptece, lepiej wcześniej zwiększyć odporność organizmu w naturalny sposób.

Nie od dziś wiadomo, że gorące posiłki działają pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Leczniczy rosół babci zna chyba każdy z nas. Nie jest to jednak jedyna potrawa, jaka może nam pomóc.
Należy pamiętać, że aby organizm stał się bardziej odporny na przeziębienie czy grypę, powinno się swoją codzienną dietę wzbogacić w składniki pobudzające układ immunologiczny.
Pokarmami, które mają działanie przeciwzapalne są kurkuma, zielona herbata i czosnek. Wszystkie mają działanie bakteriobójcze i spowalniają rozmnażanie się wirusów. Dzięki dużej zawartości allicyny - naturalnego antybiotyku - szczególnie silne działanie ma czosnek.

Jedną z zasad diety rozgrzewającej jest ciepłe śniadanie. Sycące danie, jak na przykład zupa czy kasza, doda sił i sprawi, że będziemy gotowi na jesienne chłody.
W zimne dni chętnie pijemy gorące napoje. Zamiast czarnej herbaty lub kawy, lepiej zdecydować się na herbaty ziołowe i dodać cynamon, miód lub imbir. Unikajmy natomiast dodawania cytryny, gdyż cytrusy mają właściwości chłodzące.
Według powszechnej opinii, kuchnia śródziemnomorska i azjatycka serwują dania, które najlepiej mogą ochronić organizm przed przeziębieniem. Trudno się z tym nie zgodzić. Witaminy, żelazo i kwasy omega 3 i 6 zawarte w tych potrawach są budulcami hormonów przeciwzapalnych, wzmacniających pracę układu immunologicznego. Miłośnicy ostrych smaków z pewnością unikną kataru, dodając chilli i czosnek do swoich dań.
Dzięki odpowiedniemu doborowi jedzenia na jesienne posiłki, wzmocnimy odporność i uchronimy się od infekcji. Pamiętajmy, że na najbardziej wartościowe produkty lecznicze nie trzeba recepty, tylko przemyślanej listy zakupów.

Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i czosnkiem

Składniki:

  • pół szklanki kaszy przed ugotowaniem lub szklankę po ugotowaniu,
  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 300 szpinaku mrożonego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobinę oleju, przyprawy

Sposób przygotowania:
Gotujemy kasze. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Jak się zrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Twaróg mieszamy z jajkiem. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę łączymy najpierw z lekko ciepłą masą z patelni, następnie z twarogiem i jajkiem. Całość doprawiamy i mieszamy. Do żaroodpornego naczynia przekładamy masę i pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać zieleniną.

Pikantna zupa pomidorowa wg. Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 3 puszki krojonych pomidorów pelati (obrane ze skórki),
  • 1 cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 500 ml wywaru warzywnego,
  • masło,
  • sos sojowy,
  • tabasco,
  • papryczka chilli

Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy. Cebulę i czosnek obieramy. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle, aż warzywa zaczną mięknąć, po czym dodajemy pomidory i zalewamy wywarem warzywnym (kontrolując jego ilość, aby zupa nie była zbyt rzadka). Gotujemy bez przykrywki, aby część płynu odparowała (to wzmocni smak zupy). Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy śmietaną, sosem sojowym, tabasco i papryczką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski