Dania i potrawy postne. Zobacz przepisy na post
W tym czasie warto jeść ryby, warzywa i potrawy mączne. Bo przecież dania postne to nie tylko śledzie, ziemniaki gotowane, gzik i surówki.
Pamiętajmy o tym, że musimy dostarczać organizmowi nie tylko witaminy i minerały, ale także białka. Te mięsne można zastąpić roślinnymi, włączając do diety warzywa strączkowe, zboża oraz nasiona i orzechy. Źródłem żelaza może być kasza. Dobrym rozwiązaniem - na przykład - jest połączenie kaszy gryczanej (żelazo) z surówką z papryki (witamina C). Posiłki wzbogacajmy pojawiającymi się nowalijkami, z których możemy przygotować smaczne i zdrowie sałatki.
Pamiętajmy jednak o pewnych zasadach - w poście się nie należy się objadać i nadużywać alkoholu.
Dania postne: Placki ziemniaczane. PRZEPIS
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy obieramy i wrzucamy do gorącej osolonej wody. Gotujemy. W tym czasie siekamy umytą pietruszkę. Odcedzamy i rozgniatamy jak na puree lub ucieramy na tarce o grubych oczkach - w zależności kto jak lubi. Dodajemy olej, łyżkę mąki oraz pietruszkę i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy placki i obtaczamy je w mące. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (na średnim ogniu) z obu stron po kilka minut, aż się zarumienią. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, gorące. Możemy je przed podaniem deliktnie posypać cukrem.
Dania postne: Dorsz zapiekany. PRZEPIS
Składniki na 1 porcję:
- 400 g filetu z dorsza, bez skóry i ości,
- 50 ml bułki tartej,
- 50 ml startej mozzarelli,
- oliwa z oliwek,
- sól
Sposób przygotowania:
Dorsza myjemy zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kulkę mozzarelli odcedzamy z zalewy i na chwilę wstawiamy ją do zamrażalki, by łatwiej było ją zetrzeć. Mieszamy bułkę tartą z mozzarellą i solą.
Smarujemy dorsza odrobiną oliwy i obtaczamy go w mieszance.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku bez przykrycia.
Możemy ją podać z ziemniakami lub warzywami gotowanymi na parze.
Dania postne: Kotlety grzybowe. PRZEPIS
Składniki:
- 0,5 kg grzybów (mogą być pieczarki),
- garść grzybów suszonych,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 1 bułeczka,
- 0,5 szklanki wody,
- 1, 5 łyżki mąki grochowej (lub 1 łyżka ziemniaczanej),
- 2 łyżki śmietany (12 procent),
- sól i pieprz,
- oliwa do smażenia,
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Oczyszczone grzyby i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Bułeczkę namaczamy w wodzie i razem z mąką grochową, solą i pieprzem miksujemy w blenderze. Oddzielnie mielimy na proszek grzyby suszone. Powstałą masę mieszamy ze śmietaną, grzybami, cebulą i zmielonymi na proszek grzybami suszonymi. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złocisty kolor z obu stron.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania postne!
Dania postne: Śledzik z pieprzem. PRZEPIS
Składniki:
- 0,5 kg śledzia,
- 2-3 średnie cebule,
- pieprz mielony,
- 1 szklanka oleju słonecznikowego do zalania
Sposób przygotowania:
Najpierw obieramy i kroimy cebulę w paseczki lub krążki. Następnie zalewamy je wrzątkiem na 2-3 minuty, po czym wypłukujemy zimna wodą, by zostały chrupiące. Śledzie kroimy. Do słoika wkładamy warstwę cebuli. Następnie układamy warstwę śledzi, którą posypujemy pieprzem, aż będą całe nim pokryte. I tak przekładamy kilka razy. Sam wierzch pokrywamy cebulą i zalewamy całość olejem.
Słoik zakręcamy i pozostawiamy w lodówce najlepiej na dobę. Chociaż można próbować je już po 12 godzinach.
Dania postne: Fasolka z warzywami. PRZEPIS
Składniki:
- 1, 5 szklanki fasoli,
- 1 cukinia,
- 1 papryka,
- 700 g pomidorów,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- z przypraw potrzebujemy - sól,
- pieprz,
- 1 łyżkę słodkiej papryki,
- odrobinę suszonej papryczki chili,
- szczyptę majeranku i cząbru,
- 3 listka laurowe,
- 5 sztuk ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Fasolę namaczamy w wodzie na noc. Następnie gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia 10 minut, po czym zostawiamy pod przykryciem - na małym ogniu - aż do miękkości. Pod koniec gotowania solimy fasolę. Odlewamy 1/3 szklanki wody z fasoli, a resztę wylewamy.
Cebulę kroimy w plastry i w dużym garnku szklimy ją na rozgrzanej oliwie. Myjemy paprykę, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do cebuli razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. Zalewamy wodą z fasoli i dusimy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie sparzamy wrzątkiem pomidory i pozbywamy się skórki. Miksujemy je z czosnkiem. Kroimy w kostkę cukinię i razem z pomidorową masą dodajemy do garnka. Gotujemy na małym ogniu do momentu - aż sos zgęstnieje - do 30 minut. Do gotowego sosu dodajemy fasolę, doprawiamy i mieszamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?