Niby się kończy, ale to właśnie teraz zaczyna się okres zbierania plonów.
Jeszcze znajdziemy soczyste pomidory, młodą marchew, maliny, jeżyny już za chwilę nasze polskie brzoskwinie i śliwki. Więc jeszcze trochę będzie nam dane delektować się smakiem lata…
A chwilę później… dynia! Kabaczek, cukinia, dynia piżmowa. Leczo z mięsem lub wegetariańskie, zupa krem z dyni z prażonymi płatkami migdałów, chipsy z dyni, dynia pieczona z ziemniakami na ostro… Poza tym jabłka, pomarańcza, mandarynki, figi, grzyby.
Jesień ma wiele do zaoferowania, musimy tylko to dostrzec i po prostu wprowadzić co najlepsze do naszej codziennej diety. Jako przekąskę można zetrzeć jabłko z marchewką i dodać kilka kawałków pomarańczy, figi są smaczne na surowo w sałatce owocowej lub z jogurtem naturalnym, ale również jako dodatek do mięs. Jesień to czas grzybów. Choć są ciężkostrawne i należy ostrożnie się z nimi obchodzić, to są bardzo smaczne i warto urozmaicić nimi danie mięsne, lub przygotować risotto z kurkami i szalotką lub kaszotto z borowikami i natką pietruszki. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?