Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dietetyk radzi: Co po lecie powinno trafić do naszego jadłospisu?

Anna Kotus, Wytwórnia Smaq Light
Lato się kończy - co teraz powinno znaleźć się w diecie?

Niby się kończy, ale to właśnie teraz zaczyna się okres zbierania plonów.

Jeszcze znajdziemy soczyste pomidory, młodą marchew, maliny, jeżyny już za chwilę nasze polskie brzoskwinie i śliwki. Więc jeszcze trochę będzie nam dane delektować się smakiem lata…

A chwilę później… dynia! Kabaczek, cukinia, dynia piżmowa. Leczo z mięsem lub wegetariańskie, zupa krem z dyni z prażonymi płatkami migdałów, chipsy z dyni, dynia pieczona z ziemniakami na ostro… Poza tym jabłka, pomarańcza, mandarynki, figi, grzyby.

Jesień ma wiele do zaoferowania, musimy tylko to dostrzec i po prostu wprowadzić co najlepsze do naszej codziennej diety. Jako przekąskę można zetrzeć jabłko z marchewką i dodać kilka kawałków pomarańczy, figi są smaczne na surowo w sałatce owocowej lub z jogurtem naturalnym, ale również jako dodatek do mięs. Jesień to czas grzybów. Choć są ciężkostrawne i należy ostrożnie się z nimi obchodzić, to są bardzo smaczne i warto urozmaicić nimi danie mięsne, lub przygotować risotto z kurkami i szalotką lub kaszotto z borowikami i natką pietruszki. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski