Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe lody na upalne popołudnie

Katarzyna Sklepik
Domowe lody z owocami i musli
Domowe lody z owocami i musli Bakaland
Zrobienie domowych lodów jest naprawdę proste i szybkie – trzeba tylko poczekać na ich stężenie, dlatego warto robić je dzień przed podaniem. Do ozdoby wykorzystajmy sezonowe owoce, bakalie oraz chrupiące musli.

Składniki

  • 1 szklankę śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki syropu owocowego
  • 2—3 garści mieszanych, posiekanych bakalii
  • dobrze umyte i odsączone owoce oraz garść musli do ozdoby

Przygotowanie:

Cukier przesiewamy z cukrem waniliowym. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Na koniec do ubijanej masy dodajemy syrop i posiekane bakalie. Delikatnie mieszamy i przekładamy do płaskiej formy. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej - na całą noc.

Lody podajemy w pucharkach, przekładamy warstwy na zmianę raz owocami raz chrupiącym musli. Na wierzchu układamy owoce, listki mięty oraz posypujemy posiekanymi bakaliami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski