Składniki:
- 1 kg wątróbek drobiowych,
- garść żołądków drobiowych (można też dodać serca),
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- pęczek natki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka bułki tartej,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- szczypta gałki musztardowej,
- szczypta suszonego majeranku,
- sól, pieprz,
- listki laurowe,
- śliwki suszone
Sposób przygotowania:
Wszystkie umyte i osuszone podroby mielimy. Drobno kroimy cebule, solimy ją. Na patelni rozpuszczamy masło lekko dusimy cebulę. Kiedy nieco ostygnie, przekładamy ją razem z tłuszczem do mięsa. Dodajemy drobno pokrojoną natkę, szczyptę startej gałki musztardowej, szczyptę mielonego ziela angielskiego i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do mięsa i mieszamy. Po czym stopniowo dodajemy do mięsa pianę białkową i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wlewamy połowę masy, układamy na środku śliwki i dolewamy pozostałą część. Dekorujemy listkami laurowymi. Pieczemy przez godzinę. Najpierw pasztet wyrośnie, a potem opadnie. Jeśli mocno się zarumieni, można przykryć arkuszem folii aluminiowej. Zostawiamy do ostudzenia pasztet w piekarniku. Dla stężenia zostawiamy go w formie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?