18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowy pasztet drobiowy

Anastazja Bezduszna
123rf
Na Wielkanoc warto samemu przygotować domowy pasztet z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Na pewno będzie smaczny.

Składniki:

  • 1 kg wątróbek drobiowych,
  • garść żołądków drobiowych (można też dodać serca),
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • pęczek natki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • szczypta gałki musztardowej,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • sól, pieprz,
  • listki laurowe,
  • śliwki suszone

Sposób przygotowania:
Wszystkie umyte i osuszone podroby mielimy. Drobno kroimy cebule, solimy ją. Na patelni rozpuszczamy masło lekko dusimy cebulę. Kiedy nieco ostygnie, przekładamy ją razem z tłuszczem do mięsa. Dodajemy drobno pokrojoną natkę, szczyptę startej gałki musztardowej, szczyptę mielonego ziela angielskiego i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do mięsa i mieszamy. Po czym stopniowo dodajemy do mięsa pianę białkową i delikatnie mieszamy.

Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wlewamy połowę masy, układamy na środku śliwki i dolewamy pozostałą część. Dekorujemy listkami laurowymi. Pieczemy przez godzinę. Najpierw pasztet wyrośnie, a potem opadnie. Jeśli mocno się zarumieni, można przykryć arkuszem folii aluminiowej. Zostawiamy do ostudzenia pasztet w piekarniku. Dla stężenia zostawiamy go w formie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski