Składniki na 1 porcję:
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 2 łyżki suszonych borowików
- 3 plastry gotowanej szynki
- 1/16 świeżej papryki
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby przełożyć do miseczki, zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć i odstawić do namoczenia na 6-7 godzin. Mięso umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Pierś rozkroić i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie oprószyć solą, pieprzem i natrzeć majerankiem. Odłożyć do lodówki, w między czasie przygotować farsz. Grzyby odcedzić i drobno pokroić.
Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim borowiki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w mała kostkę, dodać do grzybów. Po około 3-4 minutach dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Umytą natkę drobno posiekać, wrzucić na patelnię, zamieszać 2-3 razy i zdjąć z ognia. Farsz przełożyć na talerzyk aby odrobinę ostygł. Mięso rozłożyć na desce i rozsmarować na płacie cały farsz. Następnie zwinąć mięso w roladkę, zabezpieczyć wykałaczkami aby się nie rozpadło i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Roladkę panierować w jajku i bułce i smażyć na ładny brązowy kolor z obu stron, co chwilę obracając mięso, aby dobrze się usmażyło, a panierka nie przypaliła. Polecam do ziemniaczków i mizerii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?