Szef kuchni poleca: dzik w warzywach.
Składniki:
- 50 dag mięsa dzika
- marchewka pietruszka seler (nie za dużo)
- 15 dag pieczarek
- większa cebula
- cząber
- sok z cytryny
- łyżka sosu sojowego
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- łyżeczka mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć (pamiętajmy, żeby mięso brać z pewnego źródła). Mięso należy pokroić w paski. Następnie posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Warzywa, cebulę, pieczarki pokroić na paseczki i przesmażyć na maśle. Dodać przyprawy do smaku, szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą. Dusić przez chwilę.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażyć mięso.
Następnie dusić ok. pół godziny od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać warzywa i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?