Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodka bułka, zazwyczaj doprawiona kardamonem, przepołowiona...
fot. Pumbster / CC BY 3.0 DEED

Dziś Tłusty Wtorek! Świat zajada się naleśnikami, pankejkami, semlami. Zobacz, co jedzą Europejczycy na zakończenie karnawału!

Szwecja - semla

Słodka bułka, zazwyczaj doprawiona kardamonem, przepołowiona i wypełniona kremem migdałowym i bitą śmietaną, posypana cukrem. Wspaniałość kuchni skandynawskiej.

Tak, ten szwedzki niby-ptyś, jest tradycyjnym wypiekiem związanym z końcem karnawału, w szczególności z wtorkiem przed Środą Popielcową. Stąd też inna nazwa semli - fettisdagsbulle, czyli "bułka tłustowtorkowa".

Zobacz również

Majowy Festyn Pierogowy. Prezentacje, konkursy i dobra zabawa!

Majowy Festyn Pierogowy. Prezentacje, konkursy i dobra zabawa!

Gminny Dzień Strażaka w Grodźcu

Gminny Dzień Strażaka w Grodźcu

Polecamy

Rezerwy Lecha Poznań znokautowane! Spadek zagląda im w oczy

Rezerwy Lecha Poznań znokautowane! Spadek zagląda im w oczy

Za nami 1. dzień finałów PŚ w kajakarstwie. Sześć polskich osad na podium!

Za nami 1. dzień finałów PŚ w kajakarstwie. Sześć polskich osad na podium!

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO