3 z 12
Poprzednie
Następne
Dziś Tłusty Wtorek! Świat zajada się naleśnikami, pankejkami, semlami. Zobacz, co jedzą Europejczycy na zakończenie karnawału!
Francja - naleśniki (krepy)
Francuzi na Mardi Gras (tłusty wtorek) zajadają się naleśnikami (fr. crêpe). Aby zapewnić sobie pomyślność na cały rok smażyć je należy trzymając w dłoni monetę. Krepy spożywane są zazwyczaj wytrawne, z nadzieniem z sera, szynki i jajek. Popularne są jednak także wersje na słodko, z czym dusza zapragnie.
W Tłusty Wtorek na francuskich stołach nie brakuje również smażonego ciasta drożdżowego. Czy to w formie zbliżonej do faworków lub chrustu (np. merveilles w okolicach Bordeaux, bugnes w okolicach Lyonu) czy w formie zbliżonej do pączków (fr. beignet, np. rissoles w Sabaudii).