Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Filet z łososia podany na kuskusie kalafiorowym ze świeżym szpinakiem

Anastazja Bezduszna
Danie przygotował Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine
Danie przygotował Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine Anastazja Bezduszna
Czas odłowienia ryby można poznać po kolorze, konsystencji, zapachu mięsa oraz po oczach. Świeża ryba będzie miała intensywny kolor, a jej oczy będą błyszczące i wypukłe. Mięso będzie jędrne i sprężyste. Należy ją poddać obróbce od razu po kupieniu.

Aby być pewnym, że ryba jest gotowa w środku, warto ją odpowiednio usmażyć.
- Najpierw pozbawiamy rybę ości. Filety kroimy na średnie kawałki. Smażymy je na malej ilości oleju, nie przewracając do chwili, kiedy na wierzchu pokaże się białko. Dodajemy masło, odwracamy i smażymy jeszcze przez 15 sekund - doradza Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine. To danie nie wymaga stania godzin przy garnkach.

Składniki:

  • 200 g filetu łososia norweskiego bez skórki,
  • 100 g kaszy kuskus,
  • 1 średni kalafior,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 4 suszone pomidory w oliwie,
  • gałązka tymianku,
  • 0,5 l mleka,
  • łyżka kaparów,
  • 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy go w osolonym mleku. Kiedy stanie się bardzo miękki - odcedzamy i blendujemy go na puree. Zalewamy wrzątkiem kuskus, tak by znalazł się 1,5 cm pod jego powierzchnią. Przykrywamy i czekamy, aż będzie miękki (do 10 minut). Mieszamy kalafiorowe puree z kuskusem. Łososia smażymy na małej ilości oleju. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy czosnek, tymianek i łyżkę masła.

By przyrządzić sos kaparowy, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na maśle na złoty kolor. Dorzucamy kapary i wlewamy śmietaną mieszając tak długo aż zgęstnieje. Następnie oddzielnie podsmażamy na oleju czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy szpinak. Wszystko razem solimy i pieprzymy oraz mieszamy. Smażymy aż szpinak stanie się miękki. Wykładamy na talerz kuskus, na wierzch szpinak z pomidorami i filet łososia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski