Aby być pewnym, że ryba jest gotowa w środku, warto ją odpowiednio usmażyć.
- Najpierw pozbawiamy rybę ości. Filety kroimy na średnie kawałki. Smażymy je na malej ilości oleju, nie przewracając do chwili, kiedy na wierzchu pokaże się białko. Dodajemy masło, odwracamy i smażymy jeszcze przez 15 sekund - doradza Dawid Rogowski, szef kuchni restauracji Tośka Cantine. To danie nie wymaga stania godzin przy garnkach.
Składniki:
- 200 g filetu łososia norweskiego bez skórki,
- 100 g kaszy kuskus,
- 1 średni kalafior,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 duża cebula,
- 4 suszone pomidory w oliwie,
- gałązka tymianku,
- 0,5 l mleka,
- łyżka kaparów,
- 100 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy go w osolonym mleku. Kiedy stanie się bardzo miękki - odcedzamy i blendujemy go na puree. Zalewamy wrzątkiem kuskus, tak by znalazł się 1,5 cm pod jego powierzchnią. Przykrywamy i czekamy, aż będzie miękki (do 10 minut). Mieszamy kalafiorowe puree z kuskusem. Łososia smażymy na małej ilości oleju. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy czosnek, tymianek i łyżkę masła.
By przyrządzić sos kaparowy, wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na maśle na złoty kolor. Dorzucamy kapary i wlewamy śmietaną mieszając tak długo aż zgęstnieje. Następnie oddzielnie podsmażamy na oleju czosnek i cebulę. Po kilku minutach wrzucamy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażymy przez kilka minut, po czym dodajemy szpinak. Wszystko razem solimy i pieprzymy oraz mieszamy. Smażymy aż szpinak stanie się miękki. Wykładamy na talerz kuskus, na wierzch szpinak z pomidorami i filet łososia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?