Składniki
Ciasto:
- 175 g maki
- 75 g masła/50 g do samego ciasta w temperaturze pokojowej - miękkie, ale nierozpuszczone
- 150 ml kwaśnej śmietany/5 łyżek do samego ciasta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku- liście (są najlepsze, ale w innej postaci też może być)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 1 opakowanie serka feta ok. 270 g
- 20 dkg pieczarek
- pęczek szczypiorku
- pieprz czarny ziarnisty
Przygotowanie
Zaczynam od farszu: szpinak rozmrażam, aby szybciej się usmażył, rzucam go na roztopione masło i wyciśnięty i 2-3 minuty smażony na niewielkim ogniu czosnek. Na średnim ogniu mieszam szpinak do wyparowania wody. Ok. 10-15 minut. Dodaje pieprz wg smaku i ani grama soli, bo feta jest wystarczająco słona. W tym czasie kroję na kostkę fetę, niezbyt drobną, bo chodzi o to, żeby ser rozdrobnić i łatwiej rozdusić w szpinaku. Przygotowany farsz serowo-szpinakowy odstawiam.
Teraz ciasto. Włączam piekarnik na 180 st. i nagrzewam. Wysypuję na stolnicę mąkę, dodaję 50 g masła, proszek do pieczenia i 5 łyżek śmietany. Zagniatam, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gotowe ciasto wałkuję w koło (lub prostokąt) nieco większe od rozmiarów przeciętnej tortownicy o średnicy 24-28 cm tak, aby po wyłożeniu jej ciastem można było uformować brzeg na ok. 2 cm wysoki. Może też być prostokątna forma o zbliżonej powierzchni (taka jak na zdjęciu). Cały spód ciast nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie powinno być lekko zarumienione i wyraźnie suche.
Kiedy piecze się ciasto, na pozostałej części masła smażę pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gdy odparują, odrobinę solę, zdejmuję z ognia i dodaję do nich pozostałą śmietanę.
Na upieczone ciasto wykładam masę szpinakowo-serowa, na to pieczarki ze śmietaną, posypuję pokrojonym szczypiorkiem (jeśli nie mam - zdał egzamin zielony cieniutko pokrojony por) i obficie sypie świeżo zmielony pieprz.
Ciasto jest doskonałe na ciepło, ale też niewiele gorsze na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?