Publikacja jest dostępna bezpłatnie w Centrum Informacji Miejskiej oraz na stronie internetowej: www.poznan.travel - TUTAJ
- Gastronomia to bardzo ważna część oferty turystycznej. Przewodnik powstał z myślą o mieszkańcach, turystach i organizatorach spotkań. Został skonstruowany w taki sposób, by ułatwić poruszanie się po kulinarnej mapie Poznania - tłumaczy Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, wydawcy przewodnika. W publikacji znalazło się ponad 250 adresów.
- Wszystkie odwiedziliśmy osobiście. Ich ofertę znamy zarówno z oficjalnych degustacji, jak i niezapowiedzianych wizyt. Restauracje nie płacą za miejsce w przewodniku, ani za naszą pracę. Dzięki temu udaje nam się zachować autorski charakter wydawnictwa - tłumaczy Jakub Pindych, autor przewodnika. Jak wyjaśnia, publikacje tego typu przydają się nie tylko poznania- kom i osobom zwiedzającym nasze miasto. Okazują się też pomocne w turystyce biznesowej.
- Jest przydatny dla organizatorów spotkań, dla firm - bo mając ten przewodnik w ręku, mogą powiedzieć: przyjedźcie na naszą konferencję, przyjedźcie do naszego zakładu, przyjedźcie na naszą uczelnię, bo jesteśmy w fajnym mieście, z bogatą ofertą gastronomiczną - tłumaczy Jakub Pindych.
To już drugie wydanie „Przewodnika Kulinarnego”. Pierwsze ukazało się na przełomie 2014 i 2015 r. Od tego czasu oferta poznańskich restauracji znacznie się poszerzyła. Zaktualizowany został też przewodnik. Tegoroczna publikacja ma 56 stron. Zrecenzowano w niej ponad 100 lokali. Każdy z nich został opatrzony opisem, fotografią i danymi teleadresowymi oraz przydzielony do odpowiedniej kategorii (np. kuchnia orientalna czy włoska).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?