Składniki (na 4 osoby)
- 1 kg giczy baranich
- 4 dag smalcu
- 5 dag cebuli
- 5 dag marchwi
- 2 ząbki czosnku
- dag mąki pszennej
- sól do smaku.
Przygotowanie
Najpierw gicze staranie czyszczę i myję. Następnie obraną i umytą cebulę wraz z oczyszczoną marchwią ucieram na tarce (małe oczka), otaczam w tym gicz i pozostawiam na godzinę w chłodnym miejscu. Po godzinie gicze solę, oprószam mąką, rozgrzewam tłuszcz na patelni i obsmażam z każdej strony na rumiany kolor. Tak przygotowane gicze przekładam do rondla, podlewam wodą i powoli duszę do miękkości pod przykryciem. Przed końcem duszenia dodaję roztarty czosnek z solą i zagotowuję.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?