Składniki:
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
- sól, świeżo mielonego pieprzu
- 200 g sałaty strzępiastej czerwonej
- 1 marchewka
- 1/2 kalarepy
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 brzoskwini
- 1 łyżka oliwy
Dodatkowo:
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy i natrzeć mięso z obu stron. Odłożyć do lodówki na czas przygotowywania farszu.
Farsz: Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją na łyżce oliwy. Sałatę kalarepę i marchewkę umyć i dobrze osuszyć. Kalarepkę obrać. Warzywa (sałatę także) przełożyć do blendera i zmiksować.
Przełożyć warzywa do cebuli i smażyć razem około 2 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Brzoskwinię umyć i osuszyć. Pokroić na 6 plasterków. Na płacie mięsa rozsmarować połowę farszu. Ułożyć 3 plasterki brzoskwini i zwinąć mięso w roladkę. Następnie spiąć wykałaczkami.
Przełożyć roladkę do rękawa do pieczenia i zamknąć ją tworząc tzw. cukierek. Przełożyć do gotującej się wody i gotować około 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć z foli i wyjąć wykałaczki. Smacznego!
*ważne jest aby dobrze spiąć mięso wykałaczkami ponieważ podczas gotowania roladka nie "zamknie" się tak dobrze jak podczas pieczenia czy smażenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?