Grillować może każdy? [Przepisy]

    Grillować może każdy? [Przepisy]

    AB

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Grillować może każdy? [Przepisy]
    1/4
    przejdź do galerii

    ©Tarsmak

    Noszenie ze sobą kartek z przepisami do ogrodu? Za żadne skarby. W trakcie przygotowań potraw grillowych chętniej eksperymentujemy i gotujemy „z fantazją”. Co prawda, co dziesiąty Wielkopolanin ściśle przestrzega instrukcji zawartych w przepisie. Warto próbować bawić się gotowaniem, puścić wodze fantazji, improwizować i zaskakiwać.
    Na targach i w sklepach pojawiają się sezonowe produkty, które aż się proszą, by użyć ich podczas przygotowania posiłku. Może podczas eksperymentowania stworzysz swoje nowe danie, które zostanie w waszym jadłospisie już na zawsze. Warto takie kreatywne przepisy zapisywać, by móc następnie odtworzyć je na kolejnym grillu.

    Poszukaj wśród znajomych


    Nie wiesz, co zrobić na najbliższego grilla?
    Zapytaj znajomych. To jest czas, kiedy chętniej spotykamy się z osobami w zbliżonym do nas wieku - przyjaciółmi i rodziną. Warto podpatrzeć, co oni przyrządzają. Większość z nas chętnie dzieli się swoimi przepisami ze znajomymi i bliskimi. Polacy także chętnie sięgają po przepisy, które już ktoś wypróbował - po takie sięga blisko 70 procent z nas. Na szczęście w dobie internetu przekazywanie przepisów nie jest już problemem.

    Czasem wystarczy jedno kliknięcie, na przykład na stronę PRZEPISY, by wybrać jeden z licznych przepisów na grilla i nie tylko. Można też wysłać swoje przepisy do nas, które później znajdą się w zakładce CZYTELNICY GOTUJĄ.

    Warto z tej możliwości skorzystać już dziś, bo za najlepsze przepisy na ulubioną potrawę grillową autorzy dostaną... grill. Wystarczy wysłać przepis wraz z danymi kontaktowymi naadres: a.bezduszna@glos.com. Na przepisy czekamy do 3 maja, godziny 18. Grillami ogrodowymi nagrodzimy 10 przepisów.

    Zapytaj młodszych


    Najlepsze przepisy zna babcia? Nie w tym przypadku. Grillowanie uważamy za tak nowatorskie zajęcie, że często po przepisy idziemy do… własnych dzieci. Młodsi, którzy na co dzień nie gotują, chętnie łapią się za ruszt. Zapytajcie, czy może im udało się stworzyć coś niekonwencjonalnego, a jeśli macie możliwość podejrzeć ich zbiory przepisów, tym łatwiej czerpać z nich inspirację.

    Nie zapominaj o podaniu


    Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajcie o estetycznym podaniu. Większość z nas szukając przepisów na tę okazję bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

    Mięsna szpadka w trzech smakach


    Składniki:
    • 100g filetu z indyka
    • 100g polędwiczki wieprzowej
    • 100g schabu bez kości
    • 2 łyżki oleju
    • musztarda sarepska


    Składniki-przyprawy:
    • do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir
    • do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek
    • do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie


    Sposób przygotowania:
    Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki doszaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu stron. Podawać z musztardą sarepską.

    Skrzydełka z sosem czosnkowym


    Składniki:
    • skrzydełka z kurczaka
    • mąka pszenna, mąka kukurydziana
    • papryka słodka
    • jajko
    • olej, sól i pieprz
    • sos czosnkowy


    Sposób przygotowania:
    Podzielić oczyszczone skrzydełka na dwie części. Oprószyć pieprzem, solą oraz papryką. Obtoczyć skrzydełka w jajku, a następnie w mieszaninie mąki pszennej i kukurydzianej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem usmażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Polać sosem czosnkowym.

    Grillowane pieczarki


    Składniki:
    • 10 większych pieczarek
    • 70 g sera edamskiego
    • sól i pieprz mielony


    Sposób przygotowania:
    Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować około 10 minut. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką, aby ser ładnie się zapiekł.


    Czytaj treści premium w Głosie Wielkopolskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo