Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowe przepisy: ryba - z ziołami, w marynacie, z rusztu

Katarzyna Sklepik
Ryba z grilla będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej ją przyprawimy, zawiniemy w folię razem z plastrami cytryny i czosnku i wrzucimy na ruszt. Po 10 minutach powinna być gotowa.

W tym sezonie warto na ruszcie położyć rybkę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym grilluje się ją szybciej niż inne mięso. Na grilla nadają się zarówno ryby słodkowodne, jak i słonowodne.

Pamiętaj! Do grillowania w całości świetnie nadaje się: pstrąg, karp, szczupak, leszcz, labraks, makrela, łosoś, dorsz, halibut, tuńczyk i tilapia.
Ważne! Aby ryba nie rozpadła się, smażmy ją w całości - z głową i ogonem. I takiej właśnie należy szukać w sklepach (no, chyba że mamy w domu wędkarza).
Przyprawy. Choć każda ryba jest inna, świetnie komponuje się z takimi ziołami jak: tymianek, pietruszka, oregano i rozmaryn. Przed grillowaniem koniecznie kup cytrynę lub limonkę, sól i pieprz.
Marynata. Właściwa marynata sprawi, że mięso ryby będzie kruche. Rybę można marynować w winie, soku z cytrusów, occie, mleku i jogurcie.

Przepis na najprostszą marynatę do ryb.

Wymieszaj: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 6 łyżek soku z cytryny, półtorej łyżeczki cukru, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka suszonej pietruszki.

Marynata do białych ryb
Wymieszaj: 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki sosu sojowego, ¼ szklanki oleju sezamowego, łyżeczkę mielonego czosnku, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki mielonego imbiru.

Marynata do czerwonych ryb.
Wymieszaj: 1/4 szklanki miodu, 3 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka przyprawy do ryb, drobno posiekany czosnek.

Jak przygotować rybę?

Sposób pierwszy: Umytą w całości świeżą rybę natrzyj solą i pieprzem. Przygotowaną wcześniej marynatą natrzyj rybę i wstaw ją do lodówki na godzinę. Ryby można delikatnie naciąć w kilku miejscach - łatwiej przejdą marynatą.
Sposób drugi: Naciętą rybę natrzyj solą i pieprzem nazewnątrz i wewnątrz. Do środka wkrop trochę soku z cytryny i włóż gałązki świeżych ziół: tymianku, pietruszki, trawy cytrynowej, rozmarynu, oregano.
Lubisz eksperymentować? Zamiast ziół włóż do środka startą marchewkę i seler lub pokrojonego w plastry pomidora.

Jak ułożyć rybę na grillu?

Przygotuj folię aluminiową, wysmaruj ją od środka masłem lub oliwą i zawiń rybę. Możesz też wykorzystać tackę do pieczenia - na niej wokół ryby ułożysz gałązki świeżych ziół i plasterki cytryny. Są też specjalne koszyczki do grillowania ryb.

Jak długo grillować?

Czas grillowania ryby zależy od jej gatunku i od temperatury, jaką udało się osiągnąć na wysokości rusztu grilla. Aby sprawdzić, czy ryba się upiekła, należy ją naciąć i zobaczyć, czy nie jest szklista.

Tilapia z grilla z ziołowymi ziemniaczkami

Składniki:

  • świeża patroszona czerwona tilapia
  • 4-5 ziemniaków
  • 2-3 czerwone papryczki chilli
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta sezamu

Sposób przygotowania:
Rybę myjemy, a następnie osuszamy na papierowym ręczniku. Doprawiamy ją solą i pieprzem, by następnie natrzeć oliwą i obłożyć ziołami. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na około dwie godziny do lodówki.
W tym czasie obieramy ziemniaki i lekko podgotowujemy je w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zimniaki kroimy w talarki, posypujemy ziołami i lekko podpiekamy na patelni, tak by się zarumieniły.
Po upływie dwóch godzin kładziemy rybę na rozgrzanym grillu i smażymy, dopóki nie będzie miękka. Tilapię podajemy z ziemniaczkami.

Grillowany łosoś podawany z salsą z mango

Składniki:

  • 4 steki z łososia
  • skórka i sok z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • duże mango
  • czerwona cebula
  • 2 marakuje
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:
Salsa: Drobno posiekane i obrane mango i cebulę włóż do miski, marakuję przekrój na pół, wyjmij łyżeczką miąższ i na drobnym sicie przetrzyj go do miski. Następnie porwij listki bazylii i dodaj je do miski razem z sokiem z limonki. Przypraw pieprzem i solą i dobrze wymieszaj. Przykryj folią i odstaw.

Ryby: Umyj steki z łososia i osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie przełóż do dużej salaterki. Posyp je startą skórką z limonki i polej sokiem z cytryny. Przypraw steki solą i pieprzem, przykryj i odstaw. Rozgrzej grill i ułóż na nim steki z łososia. Grilluj w średniej temperaturze po 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj na gorąco z przygotowaną wcześniej salsą.

Marynowany stek z tuńczyka prosto z rusztu

Składniki:

  • 4 steki z tuńczyka
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • cebula, cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę, natkę pietruszki i rozmaryn drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do małego garnka. Dodajemy szklankę białego, wytrawnego wina, posiekane warzywa i pieprz. W ten sposób otrzymujemy marynatę, którą zalewamy steki z tuńczyka. Zostawiamy je na noc w lodówce. Po wyjęciu marynowanych już ryb, osuszamy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy tuńczyka. Smażymy steki na małym ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aby zapobiec ich wysuszeniu i przygotować do dalszego przyrządzania. Kiedy ryba lekko się zarumieni, wyłączamy ogień i owijamy jej kawałki folią aluminiową. Nie kładziemy jej bezpośrednio na grillu, ale na jego boku. Steki są przypieczone z zewnątrz, a grill ma im pomóc w upieczeniu od środka.

Pstrąg z grilla

Składniki:

  • świeży, wypatroszony pstrąg ok. 400g
  • marchewka, pietruszka, seler, por
  • 2 łyżki koperku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Umyj i dokładnie osusz pstrąga. Ułóż na folii aluminiowej. Warzywa obierz i pokrój w słupki o długości 2 cm. Wszystko wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy i połowę ilości soli. Faszeruj pstrąga, a na wierzchu posyp koperkiem i resztą soli. Zawiń szczelnie folią aluminiową. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a nawet na całą noc. Po zamarynowaniu pstrąga rozgrzej grill, ułóż rybę na ruszcie i grilluj z każdej strony po 15 minut.

Farsz z ziół - drugi wariant podania pstrąga.
Posolonego pstrąga wysmaruj w środku marynatą (z dwóch łyżek oleju i pieprzu), do środka ryby włóż natkę pietruszki, świeży koper i ząbek czosnku. Zawiń w folię aluminiową, grilluj przez 15 minut, do miękkości ryby. Całość możesz skropić cytryną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski