Grzyby - przepisy na proste i niedrogie dania z grzybami na każdy stół. Zobacz, co można ugotować z grzybów
Ciasto (na 5 tartaletek):
250 g mąki pszennej, 50 g masła
4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli
Nadzienie:
250 g kurek
150 g boczku
50 g tartego sera Grana Padano
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g jogurtu naturalnego
garść posiekanej pietruszki
Zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto. Wykładamy foremki do tartaletek ciastem. Wyłożone ciastem tartaletki nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przygotowujemy nadzienie podsmażając boczek z kurkami. Do miski wbijamy 2 jaja i mieszamy z jogurtem naturalnym, tartym serem, pietruszką i przyprawami. Do masy jajecznej dodajemy przestudzony boczek z pieczarkami. Upieczone tartaletki faszerujemy jajecznym nadzieniem z boczkiem i pieczarkami. Następnie pieczemy tartaletki kolejne 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
(www.pekpol.pl)