18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gulasz wołowy z makaronem

Katarzyna Sklepik
Gulasz wołowy z makaronem
Gulasz wołowy z makaronem Międzybrodzkie Makarony
Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z... makaronem.

Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy proponuje smaczny przepis na gulasz wołowy.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 0,7 l wody
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • makaron gniazdka wstążki

Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę, mąkę i całość podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać wodę (najlepiej gorącą), dodać liść, ziele, pieprz i gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia doprawić do smakuje solą. Gniazda wstążki ugotować nie mieszając, aby utrzymać formę gniazd. Wyłożyć gorący na talerze i polać gulaszem.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski