Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

In salata di asparagi

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
Kupując szparagi przede wszystkim zwracamy uwagę na to, by były świeże, o jasnych zamkniętych główkach i połyskujących pędach. Dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości jest jest delikatne potarcie szparagów o siebie. Świeże będą wydawały charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Takie idealnie pasują do marynowania.

Składniki:

  • pączek świeżych białych szparagów (mogą być cienkie),
  • 1 papryka czerwona,
  • kulka mozzarelli,
  • 400 g polędwicy wołowej,
  • sałata lodowa,
  • koper włoski,
  • koperek

Marynata:

  • biały ocet winy,
  • miód, ząbek czosnku,
  • cebula czerwona

Sposób przygotowania:
Drobno siekamy cebulkę. Ząbek czosnku zostawiamy w całości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Pokrojone w cienką kostkę szparagi zanurzamy w marynacie i zostawiamy na minimum 2 godziny. Smażymy polędwicę przyprawioną solą i pieprzem. Siekamy paprykę, sałatę lodową, koper i koperek oraz kroimy w kostkę mozzarellę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wydobyte z marynaty szparagi, wyrzucamy czosnek i polewamy marynatą sałatkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski