Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane szynką i serem

ELKA
Pracochłonne, ale smaczne

Składniki:
5 jajek
100 g sera żółtego
100 g szynki konserwowej
30 g serka topionego
1 łyżka majonezu
1 mała łyżeczka chrzanu
2 łyżki śmietany 30 proc.
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól,
pieprz do smaku
1 łyżka masła
bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:
Jaja umyć. Ugotować na twardo z dodatkiem soli. Przelać zimną wodą i odstawić do wystudzenia. Jaja w skorupkach ostrożnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką ostrożnie wyjąć żółtko i białko, skorupki odłożyć.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Jaja, szynkę, ser zmielić. Do jajek dodać majonez, śmietanę, serek topiony, chrzan, posiekany szczypiorek, doprawić do smaku. Wymieszać na jednolitą masę. Masą jajeczną wypełnić skorupki, opanierować, usmażyć na maśle na złoty kolor.

Jajka włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC na 10 min (aby w środku były ciepłe i roztopił się ser). Udekorować majonezem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski