Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak obierać karczocha i co z niego przyrządzić. Zobacz PRZEPIS

Roop Lal Balu
Jak obierać karczocha i co z niego przyrządzić. PRZEPIS
Jak obierać karczocha i co z niego przyrządzić. PRZEPIS Piano Bar
Sposób obierania karczocha oraz przepis na carpaccio z karczochów na sałacie rukoli z serem Pecorino Romano i pomidorkami koktajlowymi.

Jak obierać karczocha i co z niego przyrządzić. Zobacz PRZEPIS

Carpaccio z karczochów na sałacie rukoli z serem Pecorino Romano i pomidorkami koktailowymi

Składniki:

- ½ paczki lub mały pęczek rukoli
- Karczoch
- Cytryna
- Kilka pomidorków koktajlowych
- Kawałek sera Pecorino Romano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Przygotowanie:

Do oprawienia karczocha przygotuj deskę do krojenia, ostry nóż i wodę zmieszaną z sokiem z cytryny. Karczocha ułóż na desce.

Obieramy karczocha z zewnętrznych, twardszych liści, odcinając je za pomocą noża, do momentu, aż poczujemy miękką część warzywa.

Kiedy oczyścimy karczocha z liści, nacieramy go cytryną, ponieważ bardzo szybko czernieje.

Czubki pozostałych, zwiniętych liści, obcinamy na długości ok. 1/3 całego karczocha.

Oczyszczamy nasadę łodygi w taki sposób, jak obiera się szparagi (jeśli karczoch jest młody) lub obcinamy.

Po przekrojeniu karczocha na cztery części widoczne jest jego wnętrze gdzie znajduje się tzw. "serce" karczocha (jasna część u nasady) i rosnące w samym środku włoski.

Tak pokrojonego karczocha wkładamy do miski z wodą i cytryną na ok. 10 minut.

Ze środka każdej z części karczocha kolejno usuwamy nożem sztywne listki - ciemna cześć warzywa. Jednocześnie uważamy, aby nie uszkodzić "serca", czyli miękkiej części warzywa, która jest najbogatsza w smaku.

Następnie kroimy karczocha na plastry o szerokości ok. 3-5 mm.

Tak przygotowanego karczocha wrzucamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny i odrobiną oliwy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Oczyszczoną i umytą rukolę układamy na talerzu, a na niej równomiernie rozkładamy cienko pokrojonego karczocha.

Carpaccio skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy pokrojone pomidorki koktajlowe i plastry sera Pecorino Romano.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski