Duże, małe, białe, pomarańczowe, gęsie, przepiórcze, kurze, po benedyktyńsku, w koszulce, na miękko. Jajko wielkanocne niejedno ma imię.
Najmniej bezpieczne są kury z chowu wolnego. Jedzą wszystko co im wpadnie w dziób. Od ropy z traktora po swoje odchody.
Na straganach zobaczyć można jajka różnej maści i wielkości. Na polskim rynku kupimy nie tylko kurze, ale także przepiórcze, kacze, a nawet strusie jajka! Białe jajka są delikatniejsze w smaku. Doskonale nadają się do świątecznych wypieków.
Przepiórcze jajka mają mniej cholesterolu.
Najlepsze - jak nietrudno zgadnąć - są świeże jajka. Przydatność do spożycia to około miesiąc. By sprawdzić czy jajko jest świeże powinniśmy je zanurzyć w wodzie. Jeśli wypłynie - nie nadaje się do jedzenia.
Jak wybrać jajka przed Wielkanocą? Podpowiadamy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?