Jeżeli jednak kupujemy szparagi, których nie możemy od razu wykorzystać, możemy je przechować. Jednak też nie może to być za długo, góra dwa- trzy dni. Najlepiej wstawić je do miseczki z wodą, albo naleć trochę wody do siatki foliowej, włożyć szparagi i wstawić do lodówki.
Mając wielką zamrażarkę można je także po umyciu i osuszeniu zamrozić - wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Znacznie dłużej można je jednak przechowywać, jeśli przed zamrożeniem zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwile obgotowane). W takim wypadku nadają się do znacznie dłuższego przechowywania. Może to być nawet 9 miesięcy. Po wyjęciu gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.
A jak zaprawić szparagi w słoiku?
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Kolejnym sposobem jest konserwowanie. Po obgotowaniu 3 minuty szparagi wkłada się do wysokich słojów, zalewa wodą z solą oraz cukrem i pasteryzuje. Także można je potem wykorzystać po prostu jako jarzynę do obiadu, np. z tarta bułką, albo do przygotowania sałatek.
Kto woli chrupiące szparagi może je… zamarynować. Są smakosze, dla których to jest właśnie prawdziwy smak tego warzywa. Wystarczy wziąć 2 pęczki szparagów, 2 czerwone papryki, przygotować zalewa z 5 szklanek wody, szklanki octu, łyżeczki soli i łyżeczki cukru.
Szparagi trzeba obrać, zaczynając od łebków. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w 2 cm paski. Składniki zalewy (woda, ocet, cukier, sól) zagotować. Szparagi (surowe) układać łebkami do góry, między nie wkładać paski papryki. Zalać zalewą, by przykryła szparagi. Pasteryzować 5 min (od momentu zagotowania słoików).Po tym czasie słoiki od razu wyjmować z wody.
W zimowe wieczory doskonale początek lata będziemy też wspominać zajadając szparagi w zalewie słodko-kwaśnej. Wystarczy przygotować szparagi, 1 szklankę octu 10%, 9 szklanek wody, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki gorczycy, łyżeczkę ziela angielskiego.
Szparagi obrać, przygotować zalewę -wszystkie składniki połączyć i zagotować .Układać szparagi w wysokie naczynia, zalać zalewą i gotować 20 minut. Czas liczymy od momentu zagotowania. Wyjąć słoiki wystudzić. Można również używać słoików typu twist, wtedy trzeba skrócić dolną część szparaga . Końcówki odcięte można pokroić na kawałki 3 centymetrowe i także zalać zalewą. Są świetne do zimowych sałatek. Długie szparagi w zalewie można używać jako przystawkę do mięs, dodatek do drugich dań lub zawijać w szynkę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?