Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić krokiety do czerwonego barszczu [PRZEPIS]

Katarzyna Sklepik
Jak zrobić krokiety do czerwonego barszczu [PRZEPIS]
Jak zrobić krokiety do czerwonego barszczu [PRZEPIS] MSM Mońki
Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich trochę żółtego sera. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie rozpadną się.

Krokiety są wspaniałym dodatkiem wykwintnego barszczu. Na co dzień niewiele gospodyń je robi, ponieważ są dość czasochłonne. Mimo to, ich wykonanie jest banalnie proste, a efekty zdobędą serca wszystkich członków rodziny.

Dobra rada: Twoje naleśniki podczas zawijania pękają? Jest kilka sposobów, aby temu zaradzić. Przede wszystkim ciasto do krokietów powinno być nieco rzadsze niż to do naleśników, które nie będą zawijane. Same placki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Nie można jednak dopuścić do tego, aby się przesuszyły. Zawijany naleśnik powinien być ciepły, wtedy jest najbardziej elastyczny. Dodany ser żółty Gouda MSM Mońki dodatkowo zawiąże wszystkie składniki i krokiet nie rozpadnie się.

TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem
przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki

Ciasto na naleśniki

  • pół litra mleka
  • 350 g mąki
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • 250 ml gorącej wody (przegotowanej)

Wykonanie:
Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, około 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.

Farsz

  • pieczarki
  • cebula
  • ser żółty gouda
  • olej
  • sól i pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Wykonanie:
Najpierw usmaż naleśniki.

Następnie umyj i oczyść pieczarki. Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem do smaku, podsmaż na odrobinie oleju. Następnie do ostudzonej cebuli i pieczarek dodaj starty na grubych oczkach ser gouda. Całość dokładnie wymieszaj.

Na uprzednio przygotowane naleśniki nałóż przygotowany farsz, zawiń, obtocz w jajku, bułce tartej i usmaż na oleju na złoty kolor, na średnim ogniu. Gotowe krokiety podawaj z barszczem czerwonym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski